Duynvast

Pompenburg Rotterdam

Het gebied rond Station Hofplein, genaamd Pompenburg, verandert in een verleidelijk stuk stad. Hiervoor is een visie ontwikkeld door de Ontwikkelcombinatie Synchroon, J.P. van Eesteren (beide dochterondernemingen van TBI) en Dura Vermeer.

Het gebied wordt getransformeerd tot een aantrekkelijk gebied dat de échte Rotterdamse identiteit ademt: ongepolijst en lokaal georiënteerd. Naast een aantrekkelijk woongebied, wordt Pompenburg vooral ook een interessante verblijfsplek, ingevuld door lokale ondernemers. Het wordt een plek waar zowel Rotterdammers als mensen van buiten de stad graag komen: ‘Verbinden door verblijven’.

Scharnierfunctie

Pompenburg zal veel sterker dan nu zijn scharnierfunctie tussen de Binnenstad en Rotterdam Noord benutten. Drie openbare ruimten rond Station Hofplein sluiten met hun programma aan op de omgeving en krijgen elk hun eigen identiteit: hoog stedelijk, ‘stads’ en een ‘buurt’-karakter. Pompenburg werkt ook als schakel in het netwerk van fiets- en wandelroutes. De huidige houten Luchtsingel krijgt een duurzame en permanente opvolger. Auto’s zijn in het openbaar gebied slechts te gast. Pompenburg wordt een gezonde, duurzame en groene leefomgeving. Extra aandacht is besteed aan groene pleinen, een buurtpark en groene waterbufferende daken.

Programma

Ongeveer driekwart van het programma bestaat uit woningen (1.000 stuks), waarvan 50% in het betaalbare segment zit (sociaal + middenhuur). Daarnaast komen er commerciële functies als winkels, een filmhuis en horeca (circa 10.000 m2). Ook is ruimte gereserveerd voor parkeren.

Rol Duynvast

Coen van Oudheusden was namens Synchroon projectleider.

Bezoek de website

Zoekvenster sluiten